Dyrket og høstet på Bornholm uden brug af sprøjtemidler

Linser

Linse er en bælgplante, der findes i en række forskellige størrelser og farver, og derfor er velegnet til human konsum. Planten kan også tåle høje temperaturer og er tørketolerant, hvilket kan gøre den modstandsdygtig over for klimaforandringer. Klare fordele er et højt proteinniveau, god smag og stor variabilitet, der betyder, at linser er fremragende fødevareingredienser, samtidig med at de også har potentiale som samdyrkningsafgrøder.

Enårig plante med busket vækst. Den bliver 20-40 cm høj og har behårede, slanke forgrenede stængler. Rødderne kan blive op til 70 cm lange afhængigt af sorten. Bælgene er små og indeholder 2-3 linseformede frø, der varierer i størrelse afhængigt af sorten.
Livscyklus: 3-4 måneder
Proteinindhold: 20-30 %

Linsen er en af de vigtigste og mest dyrkede bælgplanter på verdensplan. Canada og Indien er p.t. de største producenter af linser, mens Europa kun tegner sig for 3,6 % af den globale produktion af linser.

Linser dyrkes primært til human konsum på grund af deres gode smag og høje ernæringsværdi. Nogle biprodukter fra linser kan også anvendes som dyrefoder. Desuden indeholder linser ikke antinutritionelle stoffer som andre bælgplanter, og det betyder, at de er velegnede som fødevareingredienser (f.eks. brød, plantebaseret mælk osv.). Linser kan bruges i stedet for korn, men de kan også males til mel, og de unge bælge og blade kan spises som grøntsager.