Svanegård


Lidt om mig

Jeg er født på Svaneke sygehus og opvokset på Svanegård i Svaneke. Jeg er 3 generation på gården. Min farfar Jens Peter havde gården fra 1946 – 1965 og min far Svend Gunnar fra 1965 – 2000. Marlene og jeg  overtog gården 31/12 1999. Vi har 5 børn. Nicolai (født 1998), Camilla (født 2000), Oliver (født 2003), Julie og Amalie (født 2005).Så muligheden for at der kan komme en 4. generation er mulig. Nicolai og Oliver er pt. Gået landbrugsvejen. Camilla er HF student, Julie og Amalie går på Hhx på Campus. Min kone Marlene er først uddannet, som salgsassistent i en Guld og Sølvsmede butik i Næstved Storcenter. Derefter har hun gået på Lyngby Landbrugsskole og har taget uddannelsen, som dyreassistent, hvor vi mødte hinanden. De sidste 20 år har Marlene været Privat Dagpleje mor.
Jeg har altid syntes godt om at dyrke sport. Så jeg har brugt rigtig mange timer på dette. Skydning, springgymnastik, badminton, Fodbold er de sportsgrene, som fyldte mest. Har altid sat pris på kammeratskabet, ved at dyrke holdsport.
Ved siden af Sporten, har jeg altid syntes landbruget er en fantastisk arbejdsplads. Man kan på nærmeste hold møde det store fugle og dyreliv der findes. Tænk at jeg som landmand kan følge naturens gang hen over året, på alle tider af døgnet. Sne om vinteren, duften af sort muld der er klar til at modtage frø af enhver slags om foråret, Se afgrøderne vokse fra dag til dag, sommeren hvor alle marker modnes, Duften af ny høstet korn, frø. Det er ikke til at beskrive alle duftene og dyrelivet. Det skal opleves

Gården

Det har været planlagt lige siden min fødsel at det var mig der skulle overtage svanegård en dag. Da jeg var gård drynten , altså den yngste dreng i søskendeflokken. Jeg har to storebrødre og en storesøster. Efter endt folkeskole gik turen til Kærehave landbrugsskole 1990 og sluttede i 1997 på Lyngby Landbrugsskole. Ind imellem var jeg inde og aftjene min Værnepligt ved Den Kongelige Livgarde.  
Svanegård var på ca. 50  ha. agerjord . Siden er gården stille og roligt blevet lidt større og i dag ejes 180 ha og der forpagtes ca. 30 ha. Min Farfar kom til Svanegård lige efter krigen, han havde en del frø.  Min far havde stor interesse for opformering af grise og havde avlscenter på Svanegård 30-35 årssøer. Han sluttede med avlscenter i slut 80erne. Samtidig kom han mere ind i politik og var i en periode Borgmester i Nexø Kommune.
I 1998 kom jeg hjem og Løsgående søer blev hurtigt et krav. Svanegård ligger tæt på Svaneke by, så den helt store slagtesvinebesætning ville ikke falde i god jord. Vi nåede lige at udvide til 85 årsøer, men jeg måtte konstatere at det var for lille en besætning til at leve af det. jeg havde utidsvarende staldanlæg. Derfor skiftede jeg hurtigt til kun at have grise fra 30 kg til slagt. Så Jeg har de sidste 20 år haft imellem 2300- 2800 slagtesvin igennem om året.
Ved siden af min lille slagte svinebesætning og dengang 100 ha begyndte jeg at køre maskinstation (minibigpresser og mejetærsker). I 10 år var jeg oppe og høste 450 ha med en 22 fods mejetærsker og min far kørte minibigpresser.
I dag køres der mindre ud, og jeg/vi vil gerne producere højværdiafgrøder. Vi har i flere år haft held med vinterraps, foderærter, græsfrø og hvidkløver. Et par år har vi prøvet at dyrke persille og radisser. Vi har dyrket konventionel Ø-landshvede til Bornholms Valsemølle. Så det er naturligt at vi er med i denne gruppe, for at dyrke protein afgrøder.
Jeg går meget op i et godt sædskifte, hvor jeg hele tiden holder jorden i god gænge.
 

Fremtiden

Fremtiden vil altid være svær at spå om, men det glæder mig at debatten er kommet tilbage på sporet. Klimaaftryk/belastning af naturen. Landbruget har altid været dygtige til at omstille sig og komme videre. Biodiversitet har der altid været meget af på Svanegård. Biodiversitet skal også være her i fremtiden og kan protein afgrøder  være godt for mennesker, kan vi håbe at insekter og dyreliv også synes det samme om afgrøderne.