VallegårdLidt om Mads Schow Mikkelsen

Jeg er født og opvokset på mine forældres gård, Klintebygård, hvor også min far, farfar og oldefar er født. Gården har været i familiens eje i ca. 250 år, og jeg skulle ikke være den første i familien til at skille mig ud, hvad angår mit erhverv. Derfor har jeg købt en anden gård, Vallegård, så jeg kunne komme i gang med erhvervet, før det er meningen, at jeg skal overtage slægtsgården.

Vallegård ligger centralt i Ibsker sogn og har før været drevet af en anden slægt sammen med et par andre gårde i sognet. Da lysten i de yngre generationer ikke var at finde, tilbød de mig for et par år siden at købe deres gård.

Jeg har siden barnsben elsket livet på landet, og det har ledt mig til et erhverv, hvor jeg kan praktisere dette på hverdagsplan. Efter endte studentereksamen ville jeg først prøve kræfter med forsvaret og blev optaget af det. Fremtiden inden for forsvaret blev derfor overvejet kraftigt, men jeg endte med at gennemføre værnepligten som eneste uddannelse derinde.

Jeg startede straks efter værnepligten min landmandsuddannelse i 2016 på Gråsten Landbrugsskole og endte den i 2018 på Bygholm landbrugsskole.    
 

I febuar 2019, mens jeg arbejdede i Australien, ringede min far en nat og fortalte nyheden om, at jeg havde fået tilbudt at købe Vallegård. Jeg så det som en mulighed for at få etableret mig godt, inden jeg bliver for gammel og skal til at afvikle.

Gårdens størrelse er til at leve af med sine 70 ha, hvoraf 64 er agerjord, og sit tilhørende produktionsanlæg til slagtesvin. Udover dette, forpagter jeg 70 ha hos en ældre landmand.

Indtil nu har gården været drevet meget monotont med korn til grisene, men jeg ser muligheder for at dyrke dele af arealet med afgrøder, som kan føde os mennesker direkte. Jeg ser en synergi i at dyrke utraditionelle afgrøder, da det vil løfte jordkvalitet og sundhed i sædskiftets øvrige afgrøder.

Dette gør dyrkningsprincipper som CA muligt, hvilket er meget interessant for planteavleren, der vil gå det næste skridt mod bæredygtig planteproduktion.

Det er for mig et mål at gøre noget ekstra, og det vil det altid være.