Gaardens Daal

Denne opskrift er den der er serveres om sommeren på gaarden - Bornholms Madkulturhus.Jeg bruger ikke faste mængder i min daal men går efter fornemmelse og smag. De mængder jeg har sat på er derfor omtrentlige. Om man bruger frisk eller tørret chili og hvor meget er op til ens egen smertetærskel. Det er lettere at tilføje lidt mere hen imod slutningen end at hive det ud igen.

Linser kan trække mange krydderier og salt så man skal ikke være bange for at give den gas. Indtil du får en fornemmelse for mængder og hvor stærk din garam masala mv er, så tag det roligt og smag til henad vejen.

En håndfuld ingefær
1 kg løg
1 hvidløg
500 gr røde linser
2 -3 liter vand
1 håndfuld garam masala
1 par skefulde spidskommen.
1 håndfuld gurkemeje
3 dl olie
Chili
Lime eller citron

Hak løg, hvidløg og ingefær. Jeg bruger en foodprocessor til at hakke ingefær og jeg hakker med skal og det hele til det er helt findelt.
Olien varmes i en stor gryde og løgene steges ved medium varme til de er bløde og begynder at tage farve. Derefter tilsættes ingefær og hvidløg.

Når ingefær og hvidløg tager farve sænker jeg varmen og  tilsætter jeg de fleste af mine tørre krydderier på nær chili. Jeg holder lidt i reserve til at tilsmage senere. Krydderierne skal varmes godt igennem med  grøntsagerne i ca 5 minutter uden at blive brændte og bitre.

Tilsæt linser, chili  og en liter vand.

Jeg lader suppen simre under omrøring ved svag til middel varme. Undervejs tilsætter jeg typisk yderligere 1 til 2 liter vand. Jeg foretrækker min daal ret tyk og  linserne møre og delvist udkogte. Det tager gerne mindst et par timer med en stor portion.

Før servering tilsmager jeg med lime eller citronsaft, salt og chili.
Jeg pynter oftest med en sødet og krydret yogurt, lidt ristede kerner og frisk koriander.