Koldhævede boller med amarant

Opskrift til ca. 15 boller

Denne opskrift er på nemme og æltefrie boller. Dejen skal stå natten over, så du kan med fordel lave dem om aftenen og bage dem morgenen efter. I opskriften er der tilført amarant, som er et lille proteinrigt frø. Amarant har sine rødder i Sydamerika, men er stadig forholdsvis ny herhjemme. Frøet har en nøddeagtig smag, som egner sig rigtig godt i brød og bagværk.

Ingredienser

Amarant grød:
5 dl vand
1 dl amarant
Dej:
15 g gær
4 dl koldt vand
400 g kogt amarant
1 spsk flydende honning
150 g neutral skyr
450 g hvedemel
220 g grahamsmel
2 tsk salt
55 g frø (fx birkes, sesam, græskarkerner, solsikkekerner)

Fremgangsmåde

Denne opskrift er delt op i dag 1, og dag 2.

Dag 1

  • Skyl amarant i koldt vand. Dette gøres ved at beklæde en skål med et viskestykke. Hæld amarantfrøene i den beklædte skål og hæld vand over. Rør rundt i frøene. Løft klædet med amarantfrø op, hæld vandet fra. Gentag processen. Når amarantfrøene er skyllet to gange, er de rene.
  • Hæld de skyllede amarantfrø og vand i en gryde. Bring gryden i kog og skru derefter ned for temperaturen, og lad det simre. Lad det simre i 30 min. og sørg for at røre rundt i gryden et par gange undervejs. Konsistensen skal være som en tynd grød. Hæld den færdige grød i en skål og lad den afkøle til stuetemperatur.
  • Opløs gæren i vand i en stor skål.
  • Tilsæt heri den afkølede amarantgrød, honning og skyr. Brug en grydeske til at røre rundt.
  • Tilsæt derefter mel og salt. Brug igen grydeskeen til at røre rundt i dejen. Denne dej skal ikke æltes, men blot samle sig til en ensartet dej uden klumper. Dejens konsistens skal være fugtig, og til at røre rundt i. Hvis du synes den er for tynd, kan du tilføje 50 g ekstra hvedemel.
  • Dæk skålen med husholdningsfilm og lad dejen hæve 1 time på køkkenbordet. Stil derefter dejen i køleskabet natten over.

Dag 2

  • Tænd ovnen på 250 grader varmluft.
  • Vej frø/kerner af. Drys halvdelen af frø/kerner ud på køkkenbordet. Tag dejen ud fra køleskabet og vend den ud ovenpå frø/kerner. Drys den anden halvdel af frø/kerner ovenpå dejen.
  • Hak bollerne ud ved hjælp af en dejskraber eller to våde skeer, og løft dem forsigtigt over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Sæt pladen med boller ind på den midterste rille i ovnen og bag dem i 15-20 minutter. For at tjekke om bollerne er færdige, skal de lyde hule når man banker på bunden af dem. Lad bollerne køle af på en rist og servér derefter.